Psoriasiksen laajuuden arviointi

Läiskäpsoriasiksen prosenttiosuutta ihon pinta-alasta voi arvioida niin kutsutun BSA- eli Body Surface Area -menetelmän avulla. Menetelmässä arvioidaan psoriasisläiskien peitossa olevaa aluetta prosentteina koko kehon pinta-alasta, ja apukeinona arvioinnissa käytetään omaa kämmentä, kaikki sormet mukaan lukien.
Yhden kämmenen kokoinen alue vastaa likiarvona 1 % kehosi pinta-alasta, kun taas 10 kämmentä vastaa koko kehosi pinta-alasta 10 %.
Psoriasiksen hoidon tavoitteena ovat oireiden minimointi, elämänlaadun parantaminen ja työ- ja toimintakyvyn säilyttäminen, joten voit aina verrata omaa vointiasi tähän hoitotavoitteeseen.
Arvioi psoriasiksen laajuus ja ota huomioon myös päänahka, kaula ja sukuelimet. Älä laske mukaan parantuneita läiskiä, joista on vielä jäljellä tummempi ihoalue. Lähetä arvio sähköpostiisi tai tulosta se seuraavan lääkärikäynnin tueksi.

Päivämäärä:
Kuinka monta kämmentä tarvitsisit, jotta voisit peittää ihosi psoriasisalueet?
Kirjoita luku välillä 1—100. (1 kämmen = 1 %, 10 kämmentä = 10 % ihon pinta-alasta)
Ovatko oireesi erityisen haittaavilla alueilla kuten päänahassa, kasvoissa tai sukuelimissä?
Onko sinulla kynsioireita?

TAKAISIN

 

Lähde:
Duodecim Käypä hoito -suositus, Psoriaasi (iho ja nivelet), [haettu 17.10.2017] http://www.kaypahoito.fi/KH2014-suositukset-portlet/Tulosta?id=hoi50062

 

FI1801767885